ALS

Amyotrofisk lateral sklerose (ALS) er en sygdom eller et sygdomskompleks, der angriber de nerve-celler i rygmarven og hjernen, som ved viljens kraft styrer musklernes bevægelser. Det er en frem-adskridende sygdom, hvis hovedsymptomer er træthed og sitren i musklerne, tab af muskelkraft og muskelfylde. Svaghed i musklerne breder sig, og man får besvær med at bevæge sig eller med at tale og synke. Fra person til person er der stor forskel på, hvor hurtigt sygdommen udvikler sig.

ALS og talevanskeligheder

De talevanskeligheder, du kan opleve, når du har ALS (amyotrofisk lateral sklerose), kan måske være startet med synkebesvær, og du kan opleve dem sammen med generel muskelsvaghed eller lammelser.

Din tale bliver mere utydelighed end tidligere, fordi musklerne har sværere ved at udføre det fine samarbejde, der skal til, for at vi kan tale tydeligt.

Hos os er der hjælp at hente.

Ofte stillede spørgsmål

  • Hvem kan få hjælp?

    Hvis du bor i Vejle Kommune og har fået diagnosen ALS, er det hos os, at du kan få hjælp.

  • Hvem underviser?

    Konsulenterne er uddannet cand. mag. i Audiologopædi, som er en femårig universitetsuddannelse.

    Da der ofte er brug for kompenserende, teknologiske hjælpemidler, har vi endvidere vores IT-supporter tilknyttet vores ALS-team. 

  • Hvor kan jeg få hjælp?

    Den hjælp vi bidrager med, foregår altid i eget hjem eller på plejehjem/ hospice.

  • Hvad er formålet?

    Målet med indsatsen er at give dig gode råd og hjælpe dig med at finde frem til måder, hvorpå du kan kompensere for dine tabte kommunikationsfærdigheder.

    Vi arbejder ofte med kommunikationshjælpemidler i denne proces.

    Vi vil gøre vores til, at du kan lykkes med dit liv på trods af store udfordringer.

  • Hvordan foregår det?

    Vores tilbud til dig med ALS indebærer altid besøg af en af vores konsulenter samt vores IT-supporter, hvis det bliver relevant.

  • Hvordan kommer jeg igang?

    Som regel bliver du henvist til os af ALS-teamet på primært Kolding Sygehus. Det kan også ske fra andre. Du er også velkommen til selv at henvende dig, hvis det mod forventning ikke er sket.

  • Hjælpemidler (IKT)

    Når du har mistet evnen til at kommunikere ved hjælp af talen eller skriftsproget, kan øjenstyring være en sidste mulighed. Øjenstyring fungerer ved hjælp af en særlig øjenstyret computer. 

    Ved hjælp af øjnene udpeger du bogstaver eller billeder, der passer til dine kommunikationsbehov.